Katja Poelwijk Photography portraits portrait portret fotografie fotograaf photographer portraitphotographer portretfotograaf portretfotografie jongeren pubers scholieren youngadults love liefde relaties homo lhbt lgbt gay lesbian transgender bisexual

Elise van Maanen (16) lesbisch

Student MBO brood en banket in Dordrecht

Woont in Ridderkerk

  

In het park bij het pannenkoekenhuis zei Elise. Lekker rustig.

Zodra ik mijn rugzak met cameraspullen op mijn rug had hangen en ik de kofferbak sloot kwam er al een meisje met prachtige groene ogen en een stoere pet op mijn kant op lopen. Het is heerlijk weer. Ze friemelt aan haar armbandje en we dralen samen door het park. Elise woont met haar ouders en jongere zusje thuis en heeft een vrij onbewogen, ‘normale’ kindertijd gehad.

Elise kwam er op haar 11e achter dat ze lesbisch is. Ze zat in de eerste klas van de middelbare school en iedereen had het over jongens. ”Degenen die erover praatten vond ik leuker dan de jongens waar ze het over hadden.”

Ze heeft geprobeerd haar gevoelens weg te stoppen maar een jaar later vond ze dat ze er echt wat mee moest doen. Ze is stiekem met meiden gaan daten die ze ontmoette via internet om uit te zoeken of haar gevoelens echt waren. Het was echt. Ze werd verliefd en dat maakte het nog ingewikkelder. “Ik wist dat ik niet aan het plaatje kon gaan voldoen wat mijn ouders voor mij voor ogen hadden.” Ze durfde het niet te vertellen. “Mijn moeder wil overal controle op hebben, ik wist dat ze het niet zou kunnen handelen.” Elise moest oppassen wat ze precies waar zei en nam jongens mee naar huis zodat haar ouders niks door zouden hebben. “Ik had een leven waar iedereen vanaf wist en een leven waar alleen ik iets vanaf wist.” Ook door andere moeilijkheden in de familie en dierbaren die overleden, is Elise in een depressie terechtgekomen. Bij een ongelukje met glas ontdekte ze hoe fijn het voor haar was om zichzelf te snijden en zocht daarna regelmatig deze uitlaatklep op. "Dat was de enige pijn waar ik zelf controle over had." Elise ging in therapie bij verschillende therapeuten: “Ook daar durfde ik niets te zeggen. Heel stom het zijn vertrouwenspersonen en die mogen je ouders niets vertellen maar omdat ik zo bang was vertelde ik het ook daar niet.”

 

Thuis bij Elise zie ik een omlijste foto staan van haar met haar zusje. Twee kleine blonde engeltjes.

Haar dubbelleven heeft ze 4 jaar volgehouden. Een jaar geleden vond haar moeder een paars armbandje van de paarse vrijdag op school die Elise zelf met een paar vriendinnen had georganiseerd. “Ik kwam terug uit de sportschool en mijn moeder riep me naar boven, aan haar stem te horen wist ik al hoe laat het was.” “Ze was er niet blij mee.” Haar vader was er gelukkig gelijk oké mee en ook haar zusje. Er zijn mensen afgevallen in Elises leven. “Vooral familie vind ik moeilijk omdat je die niet nieuw kan zoeken.” Elise paste haar status aan op Instagram en whatsapp. “Ik wilde het verder niemand per se vertellen maar als ze er naar vragen dan antwoord ik daar eerlijk op.”

 

Het is voor Elise zelf een hele opluchting geweest. “Minder stress, minder wakker liggen ’s nachts. Ik heb jaren maar 3 á 4 uur per nacht geslapen.” Haar twee levens komen nu steeds meer samen. Sinds bijna 5 maanden heeft Elise een vriendin die in Baarn woont, ontmoet via Jong&Out. Ze worden door hun ouders naar elkaar toe gebracht en weer opgehaald en het klikt goed tussen de ouders.

 

De zon schijnt.

‘Het is niet zoals god het bedoeld heeft.’ ‘Je had je moeder nooit zo’n pijn mogen doen.’ “Veel kinderen met homoseksuele gevoelens snijden zich.” Elise heeft zo veel verteld.. zinnen blijven nog lang en heftig nagalmen en ik kan alleen maar denken laat de zon in godsnaam voor haar nu altijd lang en heftig schijnen.