Katja Poelwijk Photography portraits portrait portret fotografie fotograaf photographer portraitphotographer portretfotograaf portretfotografie jongeren pubers scholieren youngadults love liefde relaties homo lhbt lgbt gay lesbian transgender bisexual

Vareen Rook (18) biseksueel

Au Pair en stagiair film in Amsterdam

Geboren in Arnhem, opgegroeid in Zutphen en woont nu in Amsterdam

 

Vanaf de tweede verdieping wordt de voordeur met een zoem geopend van het historische pand in hartje Amsterdam. Na een paar steile trappen staat een energieke jongedame mij in de deur van de woning op te wachten. Vareen woont als Au Pair in bij een alleenstaande moeder met twee jonge kinderen. Het is lekker rustig, er is niemand thuis. Wij gaan zitten aan de teakhouten tafel in de woonkamer met een groot glas verse muntthee. Vareen is al jaren gek op film en heeft al met een grote productie mee mogen werken. Ze werkt en loopt stages tot ze aangenomen kan worden aan de Filmacademie in Amsterdam.

Vareen is alleen met haar van oorsprong Duitse moeder opgegroeid. Haar ouders hadden een romantische liefdesaffaire in Zimbabwe waar haar moeder voor het Rode Kruis was uitgezonden en waar haar vader, een Pakistaanse arts, een vaste betrekking had. “Ze waren heel verliefd maar op een gegeven moment vertelde m’n vader dat hij nog een vrouw en een zoon van twee jaar had.”

Haar moeder was zwanger, haar missie was afgelopen en haar vader zou scheiden en haar moeder achterna reizen. Vareen werd met kerst in Nederland geboren. Haar vader is nooit komen opdagen. Ze groeide op in Zutphen en heeft veel samen met haar moeder op de motor gereisd, vooral door Azië. Op school werd Vareen heel erg gepest. Met name om haar donkere uiterlijk en haar bijzondere gezinssituatie. “Ik vond het niet erg, ik zat daar helemaal niet mee.”

 

Vareen was als kind vrij jongensachtig en bij televisieseries of films bedacht ze graag cliffhangers waarin meisjes op elkaar verliefd zouden worden.“Toch had ik niks door bij mezelf, ik wist ook helemaal niet dat het bestond. Zelfs niet door mijn moeder die op mijn elfde met Pinksteren tijdens kamperen met een vrouwengroep op Schiermonnikoog een vrouw heeft voorgesteld als haar vriendin. Ik was nog best wel speels en vond dat niet zo gek. Het was eigenlijk wel leuk want het was de moeder van mijn vriendje.”

Op de middelbare school ging Vareen door fases vertelt ze. “In de eerste en tweede klas was ik heel stil en werd ik nog erg gepest." Onbewust las Vareen op haar veertiende achter elkaar twee boeken waarin meisjes op elkaar verliefd worden. “Ik vond dat best wel leuk. Ik las het graag door en ik begon te googelen om erachter te komen waarom mijn interesse hier zo naar uit ging.” Vareen kwam op de site van Jong&Out terecht en ontmoette daar binnen een week haar eerste vriendinnetje Isabeau die ook van kickboksen hield. “Ik werd vooral verliefd op haar toen het uit was. Haha. Maar ik hield het verder nog voor mezelf. In de derde klas was ik een beetje een aandachttrekker met zelfgemaakte opvallend gekleurde jurken van de stoffen van het reizen. Hiermee maakte ik een statement en werd ik gelijk ook niet meer gepest.” Later sloot ze zich aan bij een emo-groepje; zwart geklede kinderen, luisterend naar metal en rock muziek. “Van heel veel kleur naar zwart. Kinderen waren verbaasd en dat was ook wel leuk. Ik werd nu gezien of juist gemist als ik er niet was.” Vareen was down in die tijd. “Ik dacht waarom ook dit nog? Ik heb al zo veel; ik heb geen vader, ik ben donker, ik werd gepest, waarom moet ik nu ook nog op meisjes vallen.”

 

Ze vertelde alleen haar drie beste vriendinnen dat ze ook op meisjes valt. “Bij een vriendinnetje vond ik dat heel moeilijk omdat haar vader altijd heel erg tegen homo’s was. Haar reactie viel gelukkig mee, ze zei ‘ja ik wist het al’. Tegen mijn moeder zei ik op een dag thuis ‘Vandaag neem ik een meisje mee en dat is nu m’n vriendinnetje’ en mijn moeder zei ‘Oké, wat wil je eten?’" Aan het einde van het derde jaar op schoolreis in Berlijn sliep Vareen met vier meiden op een kamer en liet ze in de waan dat ze een vriendje had. ”Ik vond het ongemakkelijk om te vertellen. Ik was bang dat ze anders de douche niet meer met mij zouden willen delen dus ik wilde het nog voor me houden maar het kwam uit doordat een meisje mijn vriendinnen erover had horen praten. Het maakte het op zich makkelijk want nu hoefde ik het zelf niet meer te vertellen."

 

"Ik vind bi, lesbisch, homo en hetero stomme woorden en ze ook heel lelijk klinken dus ik gebruik ze eigenlijk ook niet. Nu ben ik ook verliefd op een meisje maar ik heb ook veel relaties met jongens gehad. Ik weet nog niet wat ik ben, ik vind het prima."

 

Vareen heeft als meisje altijd verhalen verzonnen, mooi dat ze nu haar eigen verhaal ziet. “Het is wel grappig dat ik het nu allemaal heel leuk vertel. Een paar jaar geleden had ik nog niks over mezelf kunnen vertellen. Nu kan ik uren praten. Ken je Man bijt hond?” Ja natuurlijk zeg ik. “Gelukkig maar, iedereen moet Man bijt hond kijken. Daarin zie je dat uiteindelijk ieder mens een verhaal heeft. Ik heb ook een verhaal.”

Ze wordt een verhalenverteller. Ik ben heel benieuwd naar haar eerste film.