Katja Poelwijk Photography portraits portrait portret fotografie fotograaf photographer portraitphotographer portretfotograaf portretfotografie jongeren pubers scholieren youngadults love liefde relaties homo lhbt lgbt gay lesbian transgender bisexual

Derek Goossens (16) homo

Student MBO Dans in Arnhem

Geboren en getogen in Zutphen

 

Derek doet de voordeur van zijn huis voor mij open en verwelkomt mij enthousiast met een paar opvallend blauw geschilderde wenkbrauwen.

Ik moet even schakelen. Wow wat heftig, maar mooi, wat een lef denk ik en Derek maakt koffie.

In zijn huis wonen zijn ouders, Grover de hond en zijn twee oudere broers. Derek houdt naast dans van cosmetica, make-up en fotograferen.

Hij zit al sinds zijn vijfde op ballet. “Ik was altijd al meer vrouwelijk en anders.”

Als kind was Derek met iedereen bevriend. “Ik had vooral veel vriendinnen wat tot groep 7 wel geaccepteerd werd door de jongens maar toen werd dat raar, toen werd ik wel gepest maar dat trok ik me niet zo erg aan.” Hij heeft die jaren verzwegen dat hij op dans zat, bang om verder gepest te worden en hoopte op de middelbare school eindelijk zichzelf te kunnen zijn. Derek is naast dans op wedstrijdzwemmen gegaan en zei maar dat hij van tekenen hield om wat te kunnen vertellen.

 

In de eerste klas van de middelbare school heeft hij eerst nog ruim een half jaar een vriendinnetje gehad. “Met mijn vriendinnetje zei ik tegen mezelf: Nee ik ben niet gay want ik heb een vriendin,” lacht Derek. Bloed kruipt waar het niet gaan kan en Derek is zich daarna toch gaan oriënteren op internet. Op platforms als Jong&Out en op Instagram en andere social media ontmoette hij andere jongeren die meer zoals hij zijn. “Het moest eruit.” 

Via z’n tweede moeder, een moeder van een vriendinnetje, die hij in vertrouwen had genomen kwam Derek op school in contact met een gay-leraar (wat zoveel wil zeggen als zijn wiskundeleraar die ook homoseksueel is). Na wat gesprekken heeft deze leraar een hele les gewijd aan homoseksualiteit. “Later kondigde hij aan het einde van een les aan dat iemand iets wilde vertellen maar ik durfde niet te gaan opstaan ofzo. Na 3 minuten een awkward stilte zei hij Derek? En ik zei: Ja.. ik val op jongens. De hele klas klapte, maar alsnog voelde ik me heel ongemakkelijk en wist niet hoe snel ik kon verdwijnen uit de klas. Daarna heb ik het ook gelijk op Facebook gezet om er maar vanaf te zijn. Ik dacht ik ben er nu klaar mee,” lacht Derek. Op een reactie na, een pestkop van de basisschool, was iedereen positief.

 

Langzaam is Derek uit z’n schulp gekropen. “Dat merk ik aan heel veel homojongeren, ze durven er niet over te praten en zijn boos op zichzelf. Ze willen het helemaal niet. Ik wilde zelf ook graag dat ik straight was want dat maakt het allemaal zoveel gemakkelijker. Maar dat vind ik zo zonde, want het naar buiten brengen en erover praten heeft me zoveel sterker gemaakt, zo veel meer mezelf. Het heeft me heel erg geholpen uiteindelijk.”

 

Ik rijd terug door het prachtige landschap van de achterhoek met een hoofd vol met gedachten. Wat een mooie dappere jongeman en wat een treurigheid dat het anno 2016 nog steeds zo ingewikkeld is voor jongeren die toevallig niet heteroseksueel zijn.